Käytämme mielen toimintalogiikat -arvioinnissamme lauseentäydennystestiä, joka poikkeaa lähtökohdiltaan edellä mainitusta tutkimusperinteestä. Menetelmän kehitti alunperin professori Jane Loevingerin 1950-70-luvuilla, jonka jälkeen lukuisat konsultit ja tutkijat ovat kehittäneet sitä edelleen mm. työelämän käyttöön. Loevingerille oli tärkeää, että hänen mallinsa perustuu tiukasti lauseentäydennystestistä saatuun dataan ja sen tilastolliseen analyysiin. Hän julkaisi teoriansa siitä, mitä testi mittaa (egon kehitys), vasta vuonna 1976 tehtyään ryhmineen asiasta empiirisestä tutkimusta 20 vuotta.
Vuosien saatossa lauseentäydennystestiä on käytetty sadoissa tutkimuksissa ja siihen on viitattu kymmenissä tuhansissa tieteellisissä artikkeleissa. Kyseessä on yksi luotettavimmista ja laajimmin käytetyistä aikuisiän kehitystä mittaavista instrumenteista. Täältä voit ladata tarkemman katsauksen menetelmän luotettavuudesta.
Lauseentäydennystesti on menetelmänä kevyempi eli se on nopeampi täyttää ja arvioida kuin muut kehityspsykologiset testit. Teoreettisilta lähtökohdiltaan se on hyvin lähellä Robert Keganin teoriaa identiteetin kehityksestä, minkä vuoksi yleensä valmennuksessa tai haastattelussa pyrimme varmentamaan tuloksen oikeellisuuden lyhyellä otteella subjekti-objekti -haastattelua.