Webinaari

Itsetuntemuksen kehittäminen

Pidimme aiemmin tästä teemasta webinaarin, jonka sisältöä olemme kuvanneet alla tarkemmin. Voit halutessasi edelleen katsoa webinaarin kalvot ja nauhoitteen. Täytä vain tietosi oheiseen lomakkeeseen, niin ohjaamme sinut niiden äärelle!

Webinaari tarjoaa uudenlaisen ymmärryksen siitä, mistä itsetuntemuksessa ja sen kehittämisessä on kyse.

Katso webinaari

Tarkempi kuvaus

Webinaarissa esittelen vaihtoehdon lähestymistavalle, jolla psykologien ammattikunta perinteisesti on lähestynyt itsetuntemuksen kehittämistä. Ohessa muutamia esitettyjä väitteitä pähkinänkuoressa:
  • Meidän keskeisin haaste ei ole ymmärtää, millaisia me itse ja muut oikeasti ovat, tai miten me todennäköisesti käyttäydymme. Tärkeämpää on kykymme olla läsnä sille, mitä meidän kokemusmaailmassamme tapahtuu ja kompleksisuus, jolla kykenemme jäsentämään / ottamaan tolkkua siitä.
  • Itsetuntemuksen kehittämiseen ei ole one-size-fits all ratkaisua.  Esimerkiksi persoonallisuustyypittelyt voivat olla todella voimauttavia joillekin ihmisille, mutta tarjoavat toisille vain vähän kehityksellistä ravintoa. Kehitykselliset arviointimenetelmät voivat auttaa ymmärtämään ihmisten erilaisia lähtökohtia ja kohtaamaan heidät siellä missä he ovat, eikä mallilähtöisesti siellä missä heidän pitäisi olla.
  • Itsetuntemuksen kehittämisen lähestymistapa on usein diagnostinen: 1) tutustutaan malliin “hyvästä ihmisestä tai työntekijästä”, 2) tehdään arviointeja jotta tunnistetaan kuilu oman käyttäytymisen ja ideaalin kanssa ja 3) laaditaan suunnitelma tehdä enemmän mallissa kertomia asioita. Tämä kaikki kuulostaa loogiselta, mutta ei välttämättä johda muutokseen kun kyse on subjektiivisesta ihmismielestä. Itsetuntemuksen kehittämisessä huomion tulisi olla siinä, mitä meidän kokemusmaailmassa tapahtuu, eikä häämöttävässä horisontissa (mitä pitäisi olla).
  • Kyetäksemme kohtaaamaan muuttuvan ja kompleksisen maailman, meidän tulee olla itse kompleksisempia. Persoonallisuuskyselyiden ongelma on, että ne eivät anna ihmisille mahdollisuutta tuoda sisäistä kompleksisuuttaan esille. Ne pakottavat moniulotteisesti ajattelevat ihmiset antamaan suuren määrän yksioikoisia vastauksia. Mikään tilastollinen analyysi ei voi korjata sitä, että lähtödata vääristää todellisuutta. Näin saadaan kyllä meidän “luontaiset” taipumukset. Mutta itseohjautuvat ihmiset eivät ole taipumustensa orjia!

Osallistujien kommentteja tästä webinaarista:

Puhuja

Anssi Balk

Anssi Balk

Organisaatiopsykologi (Psy.M., DI)

Katso myös tulevat tapahtumat

Tilaa uutiskirje

Ja olet perillä uusista tapahtumista, sisällöistä ja palveluista.